Edzések és a folyadékpótlás

Már edzés előtt fogyasszunk egy kis folyadékot, és a tréning során is kisebb mennyiségben, de mindenképpen folyamatosan pótoljuk az elveszett mennyiséget.
Víznek fontos szerepe van minden tápanyag és anyagcseretermék szállításában és oldásában. Izzadás során a szervezet vizet és ásványi anyagot veszít. Már 2%-os folyadékveszteség is 20%-kal csökkenti a teljesítőképességet, 5% esetén pedig szédülés és vérkeringési problémák jelentkezhetnek.
Az edzett sportoló gyorsabban és többet izzad, mint az edzetlen ember, de mégsem veszít annyi ásványi anyagot.

Cukrozott üdítők sportitalként nem jók! Helyettük válasszunk inkább a gyümölcsleveket, ásványvizet vagy izotóniás sportitalokat.

 

  • Víz: egy-két pohár után elvész a szomjúságérzet, könnyen elérhető és jól kombinálható más italokkal.
  • Gyümölcslé: mivel túlzottan magas a cukortartalma, ezért elsősorban a cukor pótlását biztosítja. Vízzel hígítva kiváló regeneráló folyadék válik belőle.
  • Izotóniás ital: optimális ital, mivel 6-8%-ban tartalmaz szénhidrátot, valamint káliumot és nátrium-kloridot, így a szervezetbeli felszívódása sokkal hatékonyabb.
  • Magas víztartalmú ételek: például a görögdinnye. Olyan arányban tartalmaz szénhidrátot, mint egy izotóniás ital.
    A legtöbb zöldségféle és gyümölcs is magas víztartalommal és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért nem elhanyagolható a folyadékpótló szerepük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.