Pilates

A Pilates nem csak egy edzésmódszer, hanem egy életforma. Egészségesebb életstílus, tudatos mozgással.

10 óra után érezni, 20 után látni fogja a különbséget. 30 alkalom után pedig az egész teste is kezd megújulni.


Kinek ajánljuk?

 • Hatékony mindenkinek, kortól és fizikai állapottól függetlenül.
 • Gyerekeknek játékos formában.
 • Férfiaknak is.
 • Kismamák is gyakorolhatják.

 

Jótékony hatásai

 • Testtudat fejlesztése, testtartás javítása, elegáns, könnyed mozgás.
 • Koordináció, koncentrációs képesség javulása.
 • Gerinc mozgékonyságának fejlesztése, egészséges gerinc megőrzése.
 • Helyes tartásért felelős hasi és háti mélyizmok erősítése, nyújtása.
 • Testi erő építése túlterhelés nélkül: harmonikusabb, formásabb, feszesebb test karcsú combokkal és lapos hassal.
 • Derékfájás, ízületi fájdalmak enyhítése.
 • Más sportteljesítmények javítása, sérülések megelőzése.
 • Kikapcsolódás és relaxálás a mozgáson keresztül.

Biztonságos és gyengéd módszer, használatos a gyógytornában is.

Rugalmas mozgásrendszer a kezdőtől a haladó szintig, egyénre szóló gyakorlatokkal.


Alapelvei

Központosítás: a fej, vállöv, medence semleges helyzetbe állítása, központ és törzs izmainak bekapcsolása (Power House), mely által törzsünk stabilizálva van. Hétköznapi nyelven: behúzzuk és laposítjuk a hasunkat, derekunkat, mintha egy vastag fűzőt vonnánk köré és ebben a kb. 30%-os kontrakcióban tartjuk a gyakorlatok alatt. A központ bekapcsolásakor a haránt hasizom, rekeszizom, gátizom és az ágyéki mély hátizmok aktivizálását értjük.

Semleges gerincívek, semleges medence tartása a gyakorlatok közben: a semleges medencepozíciót beállítva nem érzünk feszülést és a legbiztonságosabb, kevésbé sérülékeny pozícióban van a hátunk. A medence helyes tartása alapvetően fontos a törzs stabilitásának megőrzéséhez.

Légzés: oldalsó és hátsó bordákba vesszük a levegőt. Igyekszünk a hasba és mellkasba nem venni, mivel csak így tudjuk a semleges pozíciót megtartani és így tudnak a mély hasizmok bekapcsolva lenni. Jót tesz a tüdőlebenyeknek ez a légzés, és gyakorlással fejleszthető. Kezdő szinten az a legfontosabb, hogy egyenletesen lélegezzünk. A gyakorlatok alatt kezdő szinten a nagyobb erőkifejtésnél van a kilégzés, majd haladóbb szinten nehezítésként lehet változtatni rajta.

Koncentráció: az óra alatt folyamatos és teljes körű figyelem szükséges, hogy az alapelvek betartásával hatékonyan tudjuk a gyakorlatokat végrehajtani. Gondolati mozgásnak is nevezik a Pilatest. A technika, a test és lélek kapcsolata a külső környezet kizárásával érhető el, amíg a figyelem teljesen a mozgásra irányul.

Precizitás: aprólékos, átgondolt, vezetett mozdulatok. A gyakorlatok hatékonyságának egyik titka, hogy pontosan hajtjuk végre azokat, nem túl lenni akarunk a gyakorlatokon, hanem a gyakorlatot magát élvezzük. A helyes testtartásra a gyakorlat kiinduló helyzetétől a végpozícióig figyelünk.

Áramlás: a gyakorlatok végrehajtásánál a folyamatosság a cél, a mozdulatokat áramolva és összekötve végezzük.

Kontroll: folyamatosan figyeljük a testünket és minden mozdulatot tudatosan végzünk. Gravitáció ellenében dolgozva erősítjük a testünket.

Izoláció: a különböző izmok és izomcsoportok kontrollálása, egymástól függetlenítése által válunk képessé az izolációra. Amikor például a hasizmunkat erősítjük, ne görcsöljön be a nyakunk az erőlködéstől. Az egyes testrészeket stabilizáljuk, hogy a másik megfelelően meg legyen dolgoztatva.

Jártasság: ismétlés a tudás anyja – kitartó és rendszeres gyakorlással érhetünk el eredményeket.


Joseph Pilates

Joseph Hubertus Pilates Németországban született, 1880-ban. Beteges gyermek volt, emiatt különösen fontos volt számára a testi erőnlét.

Sokoldalú sportoló lett és kifejlesztette saját edzésmódszerét, a Contrologyt, amely később róla kapta a nevét.

A keleti és nyugati mozgáskultúrákból is csemegézve fejlesztette ki a módszert. Tanulmányozta az anatómiát és igyekezett egy nagyon egészséges, testet és lelket felszabadító programot összeállítani.

Híres táncosok (George Balanchine – New York City Balett), sportolók jártak hozzá edzeni, hogy egy-egy sérülés után felerősödjenek vagy hogy erőnlétüket növeljék és a táncos vagy sportolói pályán jobb eredményeket érhessenek el.

Az évek során a Pilates-módszert több irányzat is továbbfejlesztette, hogy bárki, kortól és fizikai erőnléttől függetlenül tudja alkalmazni saját szintjén a módosított, lebontott gyakorlatokat.