Töltődj fel a Q10 energiájával

 

A Q10-et tartalmazó termékek hozzájárulhatnak a szép bőr kialakulásához, a Q10-ben gazdag, egészséges ételek pedig jótékony hatással bírnak az emberi szervezetre. A Q10 elősegíti a sejtek energia előállítását, valamint erősíti védelmi rendszerüket a negatív hatásokkal és a szabadgyökökkel szemben.

Fiatal korban a testünk elég Q10-et termel ahhoz, hogy természetes védelmet nyújtson a sejtek számára. Az életkor előrehaladtával azonban a Q10 koenzim termelése folyamatosan csökken. A hiányzó Q10-et pótolhatjuk többek között olyan állati és növényi eredetű ételekkel, melyek természetes formában tartalmaznak ilyen koenzimet. A koenzim kémiai neve, az ubiquinon is erre utal: az ubique jelentése mindenütt jelenlevő, a quinon (magyarul kinon) pedig egy koenzim típus.

A Q10 egy zsírban oldódó tápanyag, ami hasonló a vitaminokhoz. Mint a legtöbb vitamin, ez is egy koenzim. A kutatók a világ minden tájáról végeztek kutatásokat, melyek bizonyítják, hogy milyen fontosak ezek a kicsi molekulák a szépség és egészség megőrzésében. Mára már biztosan tudjuk, hogy a sejtek „energiaraktáraként” működnek, azaz a sejtek nem képesek előállítani az életben maradásunkhoz elegendő energiát, ha nincs megfelelő mennyiségű Q10 a szervezetben. A sejtenergia 90 százaléka ugyanis a Q10 segítségével termelődik.

A szívnek sok Q10-re van szüksége

A korábbi kutatások a Q10 szívre gyakorolt hatására összpontosultak. A szív természetesen nagyobb mennyiségű Q10 koenzimet igényel, mert éjjel-nappal működnie kell.

A vérplazmákban a Q10 szint csökkenése a ronthatja a fizikai teljesítőképességet, és szívbetegségek kialakulásában is fontos szerepet játszhat. A krónikus stressz, a magas vérnyomás és az allergia szintén csökkentik a vér Q10 szintjét, mert testünk több Q10-et használ fel, amikor ki van téve ezeknek a negatív tényezőknek.

Bizonyított tény, hogy a Q10 koenzim elengedhetetlen az emberi test működéséhez, mivel minden sejtünkben megtalálható. Aki megfelelő mennyiségben fogyaszt Q10-et, sokkal egészségesebbnek érezheti magát: növekszik az energiaszintje, javul a memóriája, és hatékonyabban működik az immunrendszere. Ezen kívül a Q10 csökkenti a magas vérnyomást is.

 Mi történik, amikor a test Q10 termelése csökkenni kezd?

Ahogy idősödünk, testünknek egyre több Q10-re van szüksége a megfelelő, egészséges működéshez. A szervezet saját Q10 termelése már a 20-as évektől csökken, így a testszövetek Q10 tartalma is egyre alacsonyabb. A kutatók megállapították, hogy az agy Q10 szintje a kor előrehaladtával 33 és 92 éves életkor között egyre kisebb.

A Q10 termelés stimulálása ételekkel

A Q10 bevitel növelésével testünk tovább maradhat egészséges. Az olyan állati eredetű szervek, mint a szív, a máj, a vese és a tüdők Q10-ben gazdag ételek. A vörös húsok, az olajos halak, mint a szardínia, a makréla, vagy éppen a mogyoróolaj, szintén nagyobb mennyiségben tartalmaznak Q10-et mint a többi étel.

Dán kutatók megállapították, hogy a főzési módnak is fontos szerepe van az ideális Q10 szint elérésében. Megdöbbenten tapasztalták, hogy az idősebb eszkimók Q10 szintje magasabb, mint a fiataloké:

Eszkimók 40 éves korosztály: 1.25 mg/ml

Fiatalabb 26 éves korosztály: 0.90 mg/ml

Kutatások kimutatták, hogy a fiatalabb eszkimók az európai főzési stílust, míg az idősebbek a tradicionális ételeket részesítik előnyben. Nem esznek zöldségeket, gyümölcsöket, hanem a hagyományos étkezési kultúra szerint, a sarki tájakon fellelhető állatokat, halat, fókát főzés, sütés nélkül fogyasztják el. A nyersen elfogyasztott ételek Q10 koenzim tartalma pedig tovább megmarad a szervezetben.

 A rendszeres testmozgás is segíti a Q10 termelését

A kutatók a Q10 termelés növelésének egy újabb módszerére is rámutattak: a rendszeres, heti két-három alkalommal végzett testmozgás (kocogás, séta, torna) emeli energiaszintünket. Izmaink rendszeres használatával pedig egészségesebbnek érezhetjük magunkat. Azok az emberek, akik egészségesnek és energikusnak érzik magukat, magasabb Q10 szinttel rendelkeznek, mint azok, akik egyáltalán nem mozognak.

1998-ban a Beiersdorf kutatói voltak az elsők, akik felhasználták a Q10-et bőrápoló termékek összetevőiként a szépségápolási piacon, például NIVEA Q10plus Ránctalanító termékcsalád, mely most még hatékonyabb a ráncok megelőzésében, és egy új formulát is tartalmaz kifejezetten a kombinált bőr ápolására.

 

Fotó: NIVEA Q10

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.