Sminkelés – alapozó kérdés

Milyen tónusú a bőrünk? Hol teszteljünk? Milyen alapozót válasszunk?

Még mielőtt a sminkeléshez hozzáfognánk, fontos tudni, hogy csak egészséges és tiszta arcbőrt szabad sminkelni.

Az alapozást akkor tekinthetjük sikeresnek, ha a bőrünk hibátlan és egyenletes, mégis természetes hatást kelt.

Az alapozó kiválasztását meghatározza a bőr típusa és a tónusa. Ha zsíros a bőrünk, akkor az „oilfree” vagy „mattyfying”, azaz olajmentes feliratú alapozókat keressük. Ha pedig száraz a bőrünk, akkor a „hydrating” vagy „moisture-rich”, azaz hidratáló feliratú termékeket keressük. Kombinált bőrnél választhatunk a kettő között vagy próbáljuk ki a kompakt alapozókat. (→ lásd  cikk Az arcáplás szabályai).
Ha egyenletes az arcbőrünk, és nincsenek pigmentfoltjaink, akkor elegendő lehet, ha színezett nappali krémet használunk. Ezek a krémek kevesebb festékanyagot tartalmaznak, ezért csak egy vékony átlátszó réteggel fedik az arcbőrt. A színezés mellett gazdagon táplálják is.

A sminkelésnél az egyik legnagyobb nehézséget a bőr tónusának meghatározása okozza és a hozzá illő megfelelő alapozó kiválasztása. A sminkesek között is eltérő a vélemény a téren, hogy az arcok hideg vagy meleg tónusúak, vagy hogy mindezek függvényében milyen az ideális alapozó színe.

A hatvanas években az arc tónusával teljesen ellentétes tónusú alapozót használtak. Később pont fordítva, azt ajánlották, hogy az arc tónusával az alapozóé megegyező legyen. Mindkét irányzatnak ma is megvannak a hívei. A legtöbben azért továbbra is a bőr tónusával megegyező alapozót részesítik előnyben.

Több módszer is létezik típusunk beazonosítására. A megfigyelős módszerek esetén a legjobb, ha természetes fénynél vizsgálódunk, nehogy a világítás színe miatt csalóka legyen a végeredmény.

1.) Ha könnyen barnul, akkor valószínűleg melegebb tónusú a bőre; ha könnyen leég, akkor pedig hűvös.

2.) A csukló belsején lévő erek alapján is lehet tesztelni. Ha az erek kékesek, akkor hűvös tónusú a bőre. Ha viszont zöldesek, akkor meleg tónusú.

3.) Tegyen egy fehér papírt vagy anyagot az arcához, és ha ettől a bőre rózsaszínesnek tűnik, akkor hűvös tónusú. Ha melegebbnek, akkor meleg tónusú a bőre.

4.) Ha az aranyszínű ékszerek állnak jól önnek, akkor meleg tónusú; ha pedig az ezüst, akkor hűvös.

5.) Ha a szeme színében sok a kék vagy a szürke, akkor valószínűleg hűvösebb tónusú a bőre. Ha pedig a barna, meleg zöld a szeme, esetleg sok benne az arany tónus, akkor valószínűleg meleg tónusú.

Ha nehezen azonosítható be a bőrtónus, akkor valószínűleg semleges tónusú lehet. A legtöbb embernek vegyes tónusú a bőre, ráadásul ennek színösszetétele is folyamatosan változik, ezért nehéz megtalálni a megfelelő színű alapozót.

Hol teszteljük?

Ha lehetőség van rá – természetes fénynél – próbáljuk meg tesztelni magunkon az alapozót.

Hogyan teszteljük?

Több tónust is próbáljunk ki egymás mellett a bőrön. Mindenképpen a nyakunkon is teszteljük az alapozót, az arc mellett, a kézfejen való tesztelés nem ajánlott. A nyakon jobban meg tudjuk állapítani bőrünk természetes tónusát, mert nem éri annyira a nap, mint az arcot.

Az alapozást megelőzi a pattanások és a bőrhibák elfedése a korrektorral (bőr színével megegyező árnyalatban). A szem alatti karikákhoz egy árnyalattal világosabb színt használjunk. Az alapozót nedves szivaccsal visszük fel a hajtövekhez – fül, orr, nyak körül is feltéve. Idősebb bőrnél tejszerű hidratáló alapozót alkalmazzunk, míg a problémásabb bőrűeknél szilárdabb, erősebb fedésű alapozót használjunk.

További szépségápolási témák: www.frizuraszepseg.hu

Fotó: Astor Lift Me Up 2 in 1

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.