Egészség

Hogyan változtassunk életvitelünkön?


Az elmúlt évtizedekben komoly átrendeződések mentek végbe világunkban, melyek kihatottak egyéni életünkre is. Megváltozott a „modern” ember életvitele, ennek következtében az élettani folyamatok is módosultak. E változást az emberi szervezet egy ideig tolerálta, de egy határon túl tömeges megbetegedések jelentek meg, melyeket ún. civilizációs ártalmaknak neveznek.

A civilizációs ártalmak főként a nem fertőző betegségek csoportjába tartoznak, ilyenek például a csontritkulás, mozgásszervi problémák, cukorbetegség, rákbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, stb. Az elmúlt évek kutatásai és az egészségesebben élő, egyszerűbb népcsoportok között végzett felmérések azonban rámutattak arra, hogy az említett kórképek jelentős része, egyéni odafigyeléssel, tudatos preventív (megelőzést célzó) gondolkodásmóddal visszaszorítható.

A megelőzésnek és a kialakult betegségek hatékonyabb kezelésének egyik fontos feltétele: az életmód-változtatás. Ha elfogadjuk, hogy életünkben javítani való szokások lehetnek, és megértjük, hogy a helytelen szokások gyakorlása idővel komoly megbetegedéshez, vagy meglévő problémáink súlyosbodásához vezethet, elgondolkodunk a változtatáson.

Sokan szeretnének változtatni életvitelükön, de nincs ehhez elég erejük, és hosszabb távon visszaesnek régebbi hibás szokásaikba. Mások talán rendelkeznek a szükséges erőtartalékokkal, de nem tudják, melyik irányzatot válasszák a számtalan „ígéret” és filozófia közül.

A változtatást az emberi szervezet működésének megismerésével érdemes kezdeni. Az emésztőrendszer és a különböző tápanyagok illetve élelmiszerek alapvető megismerése nélkül a hosszú távú szemléletbeli és fizikai változás nehezebben kezdhető el. A változtatás minőségi (mit mivel fogyasszak, hogyan építsem fel az étrendemet) és mennyiségi (hányszor egyek és mennyit) kérdéseket is felvet, melyeket egyénileg kell átgondoltan, személyre szabottan alkalmazni. A fokozatosság elve szintén hangsúlyos, hiszen nem mindegy, milyen lépcsőfokokon keresztül szoktatjuk hozzá testünket egy új elvrendszerhez.

Összességében életvitelünk átalakulása komoly odafigyelést, számos konkrét elv megismerését, esetenként külső segítséget, testünkkel való „kommunikatív képességet” igényel, de végül az egészségjavulás áldásos gyümölcsével jutalmaz minket.

Tóth Gábor

életmód és táplálkozástudományi tanácsadó

 

 „ A reflexológia a tudatos érintés csodálatos művészete ”

                                                                                                                  ( Csi-An )

A reflexológia egy empirikus tudomány, amely – mint a legrégebbi kezelési módok egyike – megközelítőleg 5000 éves múltra tekint vissza. Ez a gyógyerejű lábmasszázs egyik módfelett hatékony formája, amely figyelemre méltó tiszteletet vívott ki magának a természetes gyógymódok között.A reflexzóna-masszázs az alternatívnak elfogadott természetes gyógyító módszerek közé tartozik és nem egyéb mint az öngyógyító életerők folyamatos serkentése. Tudományosabb definíciója szerint: az egészséget fenntartó életenergiák tudatos és célirányos serkentése ujjnyomással. Egyszerre tudomány – hiszen neurofiziológiás alapokon nyugszik -, és művészet, mivel az empatikus érintés csak a megfelelő kézügyességgel együtt képes hatékonyan működni.  A reflexzóna terápia – egy ősi gyógymód „modern újjászületéseként” tekintve – bizonyítottan hatásos, ha megfelelően végezzük, egyáltalán nincs mellékhatása.

Lényege, hogy a talpon, meg a lábfejen található mikroterületeken gyakorlatilag elérhető és serkenthető a szervezetek összes szerve, az ún. idegi leképeződéseken (reflexzónákon) keresztül. Ezen reflexzónák célirányos masszírozása, nyomogatása pedig – a központi idegrendszer közvetítésével – távhatásokat vált ki szervezetünk különböző sejtcsoportjaiban, fokozva azok anyagcseréjét. Ily módon ébreszti föl a sejtek – ‘őseredetileg’ kódolt – túlélési és regenerálódási génprogramját, azaz látens gyógyerőket hívnak elő szervezetünk titkos készleteiből.

Tehát a reflexzóna kezelés fontos jellemzői közé tartozik, hogy kiegészítő terápiaként megelőzésre, karbantartásra és frissítésre egyaránt használható. Másfelől a szervezeti öngyógyító mechanizmusok beindítása révén testi-lelki görcsoldásra /lazításra/ és fájdalomcsillapításra is alkalmas. Továbbá a vér vegyi egyensúlyának visszaállításával /a PH-érték stabilizálásával/ párhuzamosan késlelteti az öregedési folyamatokat, valamint kedvezően hat a vér- és nyirokkeringésre, és elősegíti a jobb emésztést.

Valamilyen méregtelenítési (ún. „dezintoxikáló”) kúrával párhuzamosan végezve, tulajdonképpen a hatékonyabb sejtszintű méregtelenítést teszi lehetővé.

Ez a „ reflexzóna technika” – kortól és nemtől függetlenül – mindhárom medikális területen alkalmazható: a prevencióban, orvosi kezelések kiegészítéseként, és a rehabilitáció esetén egyaránt hatékony. Sőt, a negyedik hatékonysági-tényezője sem elhanyagolható szempont, ugyanis megfelelő hozzáértéssel állapotfelmérésre is alkalmas!

Alapja a holisztikus gondolkodásmód, amely egységes Egésznek tekinti az embert, és arra törekszik, hogy a betegségek lelki okait feltárja, ne csak a testi tüneteket kezelje. Emiatt, a reflexológusok nem a betegséget „pusztítják el”, illetve nem csak annak  „külső”  tüneteit szüntetik meg, és nem is különítenek el beteg szerveket és szervrendszereket egymástól.

Az Egyént – mint egységes anyagi/energetikai/információs rendszert – veszik figyelembe, és eszerint kezelik! Mivel fő céljuk, hogy ebben az egészségre teremtett EMBER-ben visszaálljon az egyensúly, és harmónia uralkodjon!

Ily módon – az őszinte együttérzéssel és optimális szakértelemmel végzett – reflexzónamasszázs úgy fizikálisan, mind érzelmileg és mentálisan is harmonizáló befolyást gyakorol a kezelt személyre.

„ A láb az Anyaföld bölcsességéből meríti az energiákat,

és megteremti a kapcsolatot önnön életenergiánkkal ”

További információ a témában: Nagy Csaba Loránd: 70 656 5284

Fotó: Nagy Hajni

Modellek: Ádám és DÁvid

 

Edzések és a folyadékpótlás

Már edzés előtt fogyasszunk egy kis folyadékot, és a tréning során is kisebb mennyiségben, de mindenképpen folyamatosan pótoljuk az elveszett mennyiséget.
Víznek fontos szerepe van minden tápanyag és anyagcseretermék szállításában és oldásában. Izzadás során a szervezet vizet és ásványi anyagot veszít. Már 2%-os folyadékveszteség is 20%-kal csökkenti a teljesítőképességet, 5% esetén pedig szédülés és vérkeringési problémák jelentkezhetnek.
Az edzett sportoló gyorsabban és többet izzad, mint az edzetlen ember, de mégsem veszít annyi ásványi anyagot.

Cukrozott üdítők sportitalként nem jók! Helyettük válasszunk inkább a gyümölcsleveket, ásványvizet vagy izotóniás sportitalokat.

  • Víz: egy-két pohár után elvész a szomjúságérzet, könnyen elérhető és jól kombinálható más italokkal.
  • Gyümölcslé: mivel túlzottan magas a cukortartalma, ezért elsősorban a cukor pótlását biztosítja. Vízzel hígítva kiváló regeneráló folyadék válik belőle.
  • Izotóniás ital: optimális ital, mivel 6-8%-ban tartalmaz szénhidrátot, valamint káliumot és nátrium-kloridot, így a szervezetbeli felszívódása sokkal hatékonyabb.
  • Magas víztartalmú ételek: például a görögdinnye. Olyan arányban tartalmaz szénhidrátot, mint egy izotóniás ital.
    A legtöbb zöldségféle és gyümölcs is magas víztartalommal és ásványi anyag tartalommal rendelkezik, ezért nem elhanyagolható a folyadékpótló szerepük.

 

További szép fotók:  www.kepguru.hu