«

»

A téli hónapok természetes tisztítószerei

A hideg téli hónapokban még inkább hajlamosak vagyunk arra, hogy plusz kilók formájában védőréteget képezzünk testünkön. Jobban beszorulunk a lakásba, kevesebbet mozgunk és többet is eszünk, mint a tavaszi és a nyári hónapokban.

Ha még nem szántuk el magunkat nagyobb változtatásokra, de szeretnénk azért kis lépést tenni az egészségesebb élet felé, íme, néhány nagyom hasznos étel listája, amelyeknek fogyasztása télen nagy segítségünkre lehet a test méregtelenítésében, megtisztításában és az immunrendszer erősítésében.

Déligyümölcsök:

A banán, a citrusfélék, az ananász, a kivi és az avokádó nemcsak nagyon finomak, hanem nagyon egészségesek is. A bennük található illóolajok, keserű- és cserzőanyagok serkentik az emésztőrendszert, segítik a káros salakanyagok kiválasztását, tisztítják a szervezetet. Gazdagok C-vitaminban, ami az immunrendszert erősíti.

A citrusfélékben (narancs, citrom és a grépfrút) sok karotin és C-vitamin található. A héj alatti fehér termésfalban sok fontos flavonoid van, amely véd a rák ellen és csökkenti a koleszterin szintet. A facsart friss gyümölcslé könnyen emészthető, lázzal és hasmenéssel járó betegségek után kiváló.

Az ananász tartalmazza a bromelin enzimet, amely a fehérjemolekulák bontása révén gyorsítja a fehérjeemésztését. Ezenkívül még kálium, magnézium, foszfor és vas is van benne. Az ananászlé izzadást elősegítő és vizelethajtó, ezáltal lázcsillapító hatású is. Vásárláskor nézzünk meg a pikkelyek színét, mert minél pirosabbak annál finomabb a gyümölcs.

A kivi C-vitamin-tartalma túlszárnyalja az összes citrusfélét. Egy darab egy felnőtt napi szükségletét többszörösen fedezi. A kiviben sok a kalcium, a kálium, és értékes nyomelemek is találhatók benne. A vérkeringést is javítja a proleolitsav-tartalmának köszönhetően.

A banán az alma mellett a legnépszerűbb gyümölcsökhöz tartozik. A sportolók és a szellemi munkát végzők számára nagyon ajánlott mivel az egészséges szénhidrátok közé tartozik, amelyet gyorsan tud hasznosítani a szervezet. Munka közben jobb lesz a szellemi teljesítőképesség és sport közben is több erőre és kitartásra teszünk szert általa. Kevés fehérjét tartalmaz, de ebben mind a 8 létfontosságú aminosav benne van. A banánban tízféle vitamin, 18 ásványi anyag és nyomelem rejtőzik. Például a pantoténsav, ami a növekedésben játszik szerepet, a folsav (vérképző) és a kálium, amely szívvédő szerepéről ismert.

Ha nem szeretjük gyümölcs formájában megenni őket, akkor préseljünk levet belőlük. Mixelhetjük is őket egymással. Például a banánnal kevert kivi vagy narancslé, grépfrút már nem lesz annyira savanyú. Az ananász pedig kimondottam egzotikus ízt ad a keveréknek. Próbáljunk ki többféle variációt.

Csírák:

A csírák és rügyei tápanyagbombák a szervezetnek és nem tartalmaznak kalóriát. Csírának nevezzük a maghéj áttörése után meglévő növénykezdeményt.

A csírák kalciumban, nátriumban és mangánban gazdagok. Sok B-vitamint, béta-karotint, C-vitamint és kevés zsírt tartalmaznak. Télen nagyon ideálisak, amikor a friss zöldségekből nem olyan nagy a választék. Káros anyagoktól és környezetben lévő mérgektől mentesek. A legfrissebb zöldségbébik, amit el lehet képzelni. Fontos, hogy csak kifejezetten hajtatásra alkalmas magvakat használjunk. Már kaphatóak speciális csíráztató készülékek is.

Savanyú káposzta:

A finomra vágott fejes káposztát a szorgos kis élőlények, a tejsavbaktériumok megsavanyítják és remek gyógyító szerré alakítják. A káposzta szénhidrátjaiból tej- és ecetsavat állítanak elő.

Több tejsavat tartalmaz, mint a joghurt. 100 g savanyú káposzta 288 mg káliumot, 48 mg kalciumot és 13 mikrogramm jódot tartalmaz. A K-vitamin-tartalma segítheti a sebgyógyulást. A legfontosabb C-vitamin-források közé sorolják.

A tejsavbaktériumok gátolják az erjedést, tisztítják és méregtelenítik az emésztőrendszert, regenerálják a megsérült bélnyálkahártyát. Lebontják a nemkívánatos enzimeket a bélben, ily módon csökkentve a rák kialakulásának esélyét. Tehermentesítik a májat és a hasnyálmirigyet.

Almaecet:

Az almaecet létfontosságú anyagokban gazdag, többek között húszféle ásványi anyagot, nyomelemet, ecetsavat, tejsavat, citromsavat és rostanyagokat tartalmaz. Az almaecet is nagyon bélbarát, kiirtja a rothasztó baktériumokat és segíti a vese kiválasztó tevékenységét is. Fertőtlenítő hatású – elpusztítja a káros baktériumokat, vírusokat. A benne lévő citromsav segíti a kalcium felszívódását, így véd a csontritkulás ellen.

Ha módunkban áll, használjuk ki ezeknek a zöldségeknek, gyümölcsöknek a gyógyító hatásait és együnk belőlük minél többet a téli hónapok alatt!

További egészség témájú cikkek: www.frizuraszepseg.hu online magazinban

 

Fotó: www.kepguru.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.